La revista internacional “Health Science Reports” acaba de publicar un estudi sobre els coneixements en salut mediambiental entre els socis de la Societat Catalana de Pediatria (SCP). Es tracta d’un treball col·laboratiu entre institucions com l’Institut de Recerca Biogipuzkoa, la Universitat del País Basc, i el Grup de Treball de Salut Mediambiental (GdT SMAP) de la SCP, fruit d’una enquesta realitzada a la Reunió Anual de la SCP a Reus (2023) en què hi van participar prop de 300 socis. Els resultats mostren que malgrat només un 10% dels professionals fa servir eines com la història clínica mediambiental a la seva pràctica diària, l’interès per formar-se en aquest àmbit és alt i la majoria de pediatres aproven i obtenen puntuacions moderades en les escales desenvolupades sobre salut i medi ambient de la infància i adolescència. La connexió amb la natura dels pediatres catalans ha estat un predictor de bons coneixements en salut mediambiental, i són els residents i pediatres més joves que requereixen una major formació en aquest àmbit.
Això evidencia la importància de disposar de programes que millorin no només la formació sinó la posada en marxa a la pràctica clínica diària dels professionals de la pediatria d’eines com el Full Verd (cribratge mediambiental), que recentment s’ha incorporat al nou “Protocol d’activitats preventives i de promoció de la salut a l’edat pediàtrica, Créixer amb Salut” del Departament de Salut. En aquest sentit la SCP ha donat suport a un programa formatiu bàsic que ha format ja més de 80 pediatres i infermeres pediàtriques de tota Catalunya, i de la qual actualment ja hi ha prevista una 5ª edició pel mes d’abril. Aquesta activitat docent permet posar en pràctica els coneixements apresos posteriorment al seu lloc de feina a través de la Xarxa de Referents de Salut Mediambiental Pediàtrica. També aquells residents que ho desitgin ja poden realitzar rotacions externes a la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica (PEHSU) situada a la Garrotxa des d’inicis d’any gràcies al vistiplau obtingut de la Sub-direcció General d’Ordenació i Desenvolupament Professional del Departament de Salut.
El GdT SMAP aglutina les activitats i iniciatives de la SCP en matèria de salut i medi ambient de la infància i adolescència. A més de realitzar activitats trimestrals formatives obertes a tots els socis –la propera el 4 d’abril- preparen materials i posicionaments com el Decàleg d’entorns escolars segurs i saludables o la campanya “Pedalem cap a l’escola”.