* INFORMACIÓ PER A LES FAMÍLIES


DM t1.jpg

14-03-2016


Catalunya preveu avançar a aquest estiu l’aplicació del nou calendari vacunal


Dibujo16.jpgSCP1.jpgDibujo16.jpgDibujo16.jpgDEPARTAMENT DE SALUT GENERALITAT DE CATALUNYA.bmpDibujo16.jpgDibujo211.jpgVaccine Resource PlatformDibujo30.jpgDibujo16.jpgDibujo16.jpgDibujo16.jpgDibujo16.jpgDibujo16.jpgDibujo16.jpg
 
 
 

 


Síndic - El defensor de les personesDibujo16.jpgSíndic de Greuges - El defensor d'infants i joves

*El Síndic de Greuges i la Societat Catalana de Pediatria han mantingut una reunió

17/09/2013

En el decurs de la reunió per valorar el contingut de l’informe del Síndic sobre la malnutrició infantil, presentat el mes d’agost d’enguany al Parlament de Catalunya, s’ha coincidit en el següent:

1. Actualment a Catalunya hi ha un problema de malnutrició infantil relacionat amb privacions alimentàries que pateixen nombroses famílies per causes socioeconòmiques, situació que s’ha anat agreujant amb la crisi econòmica.

2. Cal millorar i canviar determinades polítiques públiques per combatre les situacions de malnutrició infantil i garantir el dret dels infants a una alimentació adequada, com ara algunes de les mesures anunciades per algunes administracions.

3. A Catalunya, tal com assenyala l’informe, no hi ha un problema de desnutrició infantil per raons econòmiques. Respecte als casos puntuals que també s’indicaven en l’informe, el Síndic de Greuges s’ha adreçat al Departament de Salut amb l’objectiu de clarificar les dades elaborades per l’Institut Català de la Salut sobre codis diagnòstics relacionats amb la desnutrició i la pobresa. Així mateix, la Societat Catalana de Pediatria també s’ha adreçat al Institut Català de la Salut per clarificar la codificació dels casos de desnutrició.

4. El Síndic de Greuges i la Societat Catalana de Pediatria col·laboraran per tal de continuar analitzant la realitat i vetllar per la defensa dels drets dels infants.

*Sobre l’ “Informe sobre la Malnutrició Infantil a Catalunya”.

banner informe malnutrició infantil

Aquesta setmana el Síndic de Greuges, ha publicat l’ “Informe sobre la Malnutrició Infantil a Catalunya”. Els mitjans de comunicació se n’han fet ressò amb titulars alarmants com “existència de 750 nens catalans afectes de desnutrició, un 25% són bebès” o “prop de 50.000 nens catalans pateixen privacions alimentaries”. La Secció d’ Atenció Primària de Catalunya vol puntualitzar alguns aspectes d’aquesta preocupant notícia.
En primer lloc, les dades de que 750 nens estan afectes de desnutrició estan extretes dels codis de diagnòstics de la història clínica informatitzada que fem servir els pediatres d’ atenció primària del ICS. Aquestes dades es refereixen a nens que pateixen, en la seva majoria, malalties cròniques que poden causar desnutrició (metabòliques, neurològiques, neoplàsies o anorèxia nerviosa entre d’altres).
En segon lloc, cal diferenciar entre desnutrició i malnutrició. La desnutrició és un dèficit de nutrients, tant per dèficit d’ingesta com per problemes en l’ absorció, mentre que la malnutrició és una alimentació desequilibrada, per defecte o per excés. En el territori català i espanyol, més del 28% dels nens pateixen malnutrició per excés, és a dir, tenen sobrepès u obesitat.
En canvi, sí que es cert que cada vegada més ens trobem a la consulta amb més famílies que tenen greus problemes econòmics que repercuteixen en la seva vida quotidiana: han hagut de renunciar a activitats extraescolars, classes de reforç, psicòlegs, vacunes no finançades i també pateixen privacions alimentàries, però generalment, no d’ aliments bàsics. La font de proteïnes la obtenim no només de la carn i del peix, sinó de la llet i derivats, dels llegums, ous i fruits secs. Gràcies a les beques menjador, a l’ ajuda dels serveis i entitats socials, bancs d’aliments, a la família extensa, els amics i veïns, … els nens a Catalunya,en general, reben els aliments que asseguren una dieta equilibrada. Però com ens diu l’ informe, hi ha famílies que viuen en condicions precàries, en habitacions sense dret a cuina, o que no poden pagar els rebuts de l’aigua, llum i gas, condiciones necessàries per poder cuinar els aliments que reben.
Podríem afirmar que a Catalunya fins ara no podem parlar de desnutrició en la població infantil per motius econòmics, però ens preocupa seriosament que pugui passar.
L’”Informe sobre la Malnutrició Infantil a Catalunya” que ha elaborat el Síndic de Greuges dóna un toc d’atenció als governs i als polítics perquè revisin els criteris de la renda mínima d’ inserció, augmentin les beques menjador, les ajudes econòmiques, els aliments que reben les famílies necessitades i millorin la política social. Només si es creen les condicions socials i educatives que garanteixen que tots els nens i nenes catalans poden gaudir d’ un estat de benestar complet físic, mental i social tindrem una població sana capaç de crear una societat forta i amb futur. Sens dubte, és la millor inversió que un govern pot fer.
Els pediatres d’Atenció Primària de Catalunya seguirem estan alertes per a que l’estat de salut de la població infantojuvenil no es deteriori.

Secció d'Atenció Primària de la Societat Catalana de Pediatria, agost 2013

Dynamic platform on vaccination schedule in the EU/EEA countries

 • Aquesta eïna permet la comparació de programes de vacunacions entre dos països
  i les malalties per a tots o una selecció de païsoS

Vaccine Resource Platform

Dynamic platform


III Jornada d’Atenció Primària al món rural

Benvolgut/da company/a,

Un any més tenim el goig de convidar-vos a participar a la que ja serà, la III Jornada d’AP al món rural, que com cada any tindrà lloc a la ciutat de Berga, el proper dia 10 de maig d’enguany.

En aquesta ocasió debatrem sobre la Salut Mental, de què disposem, de com ho fem i què cal fer per millorar-ho.Serà una nova oportunitat per retrobar-nos els que treballem en l’àmbit rural junt amb companys d’altres àmbits i compartir les nostres experiències.

Creiem i esperem que sigui una jornada interessant, tant per la temàtica com per la qualitat dels professionals que hi participen.

Us hi esperem.

Dra. Maria Gassó i Tarrés
Presidenta Comitè Organitzador
Dra. Lurdes Alonso
Presidenta Comitè Científic

Pàgina Anterior

24/06/2017

Noticies

 • Improving paediatric care in the community

  www.thelancet.com vol 385 April 18, 2015

 • Red Book®

  Measles12/02/2015

 • Aprobada la inclusió de la vacuna antipneumocòcica en el calendari comú de vacunació infantil

  Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad 15/01/15

 • EBOLA RESPONSE ROADMAP SITUATION REPORT

  OMS 11/02/15

 • Curriculum in Primary Care Paediatrics

  ECPCP

  Desembre 2104

 • Els lluitadors contra l’Ebola, persona de l’any de la revista ‘Time’

  TIME

 • Pobresa infantil: principal problema, ara i aquí

  Vilaweb

  30.11.2014

 • Catalunya s’il·lumina de blau pel Dia Mundial de la Infància

  25 è aniversari de la Convenció sobre els Drets de l’Infant, UNICEF Comitè Catalunya

 • EBOLA RESPONSE ROADMAP SITUATION REPORT

  OMS  03 DES 2014

 • Ebola Virus Disease and Children

  JAMA Pediatrics

 • Epidemiological update

  Outbreak of Ebola virus disease in West Africa

  ECDC

  07 Nov 2014

 • EBOLA RESPONSE ROADMAP SITUATION REPORT

  OMS

  5 Nov 2014

 • Aspectes legals del Certificat d ́Aptitud Esportiva Jornada Activitat Física, Nen i Esport.

  16 de desembre de 2014

 • Clinical Practice Guideline: The Diagnosis, Management, and Prevention of Bronchiolitis

  Pediatrics 27 oct.

 • ANOMALIES DEL GEN SHOX

  Una causa freqüent de talla baixa

  Dimarts 28 d’octubre de 2014, a les 20h.
  Lloc: Sala 3, L’Acadèmia

  Full d’inscripció


 • Societat Catalana de Pediatria
  Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears